Emekçilerin 
Kurtuluşu
Kendi
Eserleri
Olacaktır.

                 K.MARKS

 


Bir Bombacının Ardından

Ayşe KARABAT 

 Burası ne bir yas evine benziyor, ne de bir 'teröristin' arkasından düzenlenen anma toplantısına. Uzaktan görenler rahatlıkla düğün evi olduğunu bile düşünebilir. Bu hıncahınç dolu, bahçesinde mırraların içildiği ev cuma günü, kendisiyle birlikte yedi kişiyi ölüdren 20 yaşındaki Andalis Takatha'nın evi. Filistinliler, intihar bombacıları için sadece şehit kelimesini kullanıyor. Andalis'in babası 66 yaşındaki tek gözlü Muhammet Takatha da olanları şöyle anlatıyor: "Bizin tanklarımız yok. Fakiriz. Ama Şaron bizi rahat bırakmıyor. Şaron Allah'ı bile dinlemiyor. Vücudumuzdan başka kullanacak savunma aracımız yok."


Muhammet Takatha, sık sık kızıyla gurur duyduğunu vurguluyor. Kızını ibadetini ihmal etmeyen, iyi bir Müslüman olarak tanımlıyor. 9 çocuğundan biri olan Andalis'in saldırıyı düzenlemeden bir gece önce iki göz evlerinin bir odasında kendisinin yanı başına kıvrılıp uyuduğunu, sabah 06.00'da uyanıp babasına bir bardak çay verdiğini, sonra evden çıkıp bir daha gelmediğini söylüyor. "Cuma gecesi askerler geldi. Çocuklarımı görmek istediler. 'Biri eksik değil mi' dediler. 19 yaşındaki oğlum Ali'yi götürdüler. Kızımın şehit olduğnu radyodan duydum."
Eve başsağlığına gelenler ağlamıyor. Andalis'in annesi ve kardeşleri de... Andalis bir süre önce annesine 'Yakın bir zamanda beni istemeye birçok kişi gelecek. Kimseyi geri çevirmeyin' demiş. Annesi o sabah kızının evden çıkarken tüm aile fertlerinin yüzüne tek tek uzun uzun bakarak gülümsediğini anlatıyor: "Kızım Cenin'de susuz bırakıldıkları için kanalizasyondan su içmek zorunda kalan, evleri başlarına yıkılan insanların ve hapsedilen Ebu Ammar'ın (Arafat) öcünü aldı. Başımızı cennete değdirdi."

Peki ya kızıyla birlikte ölen üçü Çin vatandaşı, masum insanlar?
Burada lafa Andalis'in kardeşi Abla karışıyor ve evin bir yerlerinden öldürülen Filistinli bebekleri ve çocukları gösteren bir poster getiriyor. "Peki bunlar masum değil mi?" diye soruyor. Çinliler için de "Alın yazıları buymuş, onlar da Filistin davasının şehitleri oldu. Bugünlerde erkekler kontrol noktalarından geçemiyor. Kızların geçmesi daha kolay. Vatanımızı böyle savunuyoruz."
Andalis'le gurur duyanlar, yalnız ailesi değil. Biz evden ayrılırken köyün girişinde kalabalık bir kadın grubu Andalis'in fotoğrafını çiçeklerle bezemiş, onun evine gidiyor, bir yandan da bağırıyordu:
Kanımız, ruhumuz, gururumuz şehitlerimize helal olsun.

Radikal'den Alınmıştır.

 
sayfa başına dön