...

..

Ana Sayfa

Arsiv Katkida Bulunanlar Yararli Linkler E-Mail
.. Üzümcüler De Dertli

Abdullah AYSU

...

Hafta içinde manisa'nin Alasehir ilçesinin Kemaliye  Beldesinin üzüm üreticileri ile kisa bir söylesi yaptim. sözü onlara birakiyorum:

Mücahit KAÇAR: (Üretici Tüccar)

22 yildir üzüzmle ugrasiyorum. Çiftçiyim. 2000-2001 yili fiyatlarindan memnun degilim. Girdiler pahali. Mazot, ilaç, gübre pahali. Üzüm fiyatlari ucuz. Tarisbank TKK'ne borcum var. 6 milyar ödedim. Bitmedi. Tarisbank su ana kadar digerlerine göre ucuzdu, Ziraat ile Vakfin kredi faizi yüksek. Devletin bu politikasi devam ederse su anda burada 70 dosya hazirlandi. TKK icraya verdi. Iyi olmaz. Taris'e de ortagim, TKK'ye de. Devlet desteklerse daha iyi olur. Taris 1981'de bu yana kar payi vermiyor. Isçi kadrolari siskin.

Taris düsük faizle ilaç, gübre versin, partilerin güdümünden arinsin. yillardir ayni sahislar orada görev yapiyor. Alasehir Ziraat Odasi da ayri siyaset kayniyor. Partizan tutum kalkmalidir. parti yandaslari isçi olarak dolduruluyor. bagciligin sinirlandirilmasini istiyoruz.

Mehmet DÜNDAR (Üretici)

Üzüm yetistiriyoruz. hükümet pazar kurmuyor ki malimiz para etsin köylünün aldigi pahali, sattigi ucuz. Ilaçla bas edemiyoruz. haftada iki kez ilaç attigimiz oluyor. Ilaç fiyatlarina yetisemiyoruz. TKK faizi yüzde yüzelli lere dayandi. 450 binden azot oliyorduk simdi 800'ün üzerinde. Taris'e de ortak degilim. Isteklerim: Pazar bulunsun; üzüm para etsin; girdi ile çikti dengeli olsun; kredi faizleri düsük olsun; devlet desteklerirni diger gelismis ülkeler gibi sürdürsün.

1980 yilinda 13 ton üzüm satan çiftçi sifir traktör aliyordu. Simdi sifir bir traktör almak için 19 ton üzüm satmamiz gerekiyor. Bu nedenle yas üzüm ihracatinda fon kaldirilmali. 95 yilinin yilbasinda dolar 100 bin lira, üzüm ise 105 bin liraydi. Simdi dolar 1.400 bin lira üzüm ise 400 bin lira. TKK faizi % 57 idi simdi % 122.

.....


Yunus SEVINECEK (Üretici, Kemaliye Cumhureyet Mah. Muhtari)

Bu yokluktan hersey çikar, orospu da çikar, hirsiz da çikar, haydut da. Bunlar ne yapiyor. Bir koyundan iki post çikar mi.

Geçen yil aldigimiz gübrenin bir torbasi 5-6 milyon liraydi. Bu yil 12-13 milyon lira oldu.

Elimiz hamur karnimiz aç çikacagiz... Borçlarimizi ödeyemiyoruz. Devletin birsey yapacagina inanmak istiyorum. 

Birinci planda bilinçsiz çiftçilik yapiyoruz. tarim Bakanligi teknik bilgi vermiyor. Elemanlarini büroda tutuyor. Köylere köylüye göndermiyor. Insanlar denize atliyor ama yüzme ögretilmeden. kalanlar kalir deniyor. Çiftçi sahipsiz. ziraat Odasi vermisler birsey yapmiyor. Ise yaramayan ziraat odasi var. Pazar sistemi bozuk. biz üreticiler yem oluyoruz. Sermayesi olan kazaniyor.

-Üretim planlamasi yapilmali.
-Örgütleri devlet biraksin, kendimiz örgütlenelim. Devletin örgütü ise yaramiyor.
-Takke düsüyor Ekimde kel görünecek.
-Siyasilerin hiç birine güvenmiyoruz.
-Devletim yok. kontrol yok. Sermaye kesimine hükümetlik ediyorlar. Stokçular kazaniyor. 100 kilo kömür alamayacak çok insan var. Cumartesileri bu köyde pazar kuruluyor, pazarda çürük domates ve patlican toplanmaya baslandi. haftada iki gün 20-22 icra dosyasi geliyor.
-Taris'e para versinler. Bir kilo üzüm, bir kilo mazot olmali, yoksa isyan çikar. Pazar açsinlar. Biraz daha zam yaparlarsa hiç mazot alamayacagiz.

Recep ETINKAYA (Üretici):

Biz köylüyüz. Bu hayat sartinda bu üzüm bedavadir. Ucuzdur. Ne gibi bedavadir. Ilaç gübre fiyati yüksektir. 1980'lerde bir kilo üzümle bir litre mazot aliyorduk. Simdi iki kilo üzümle 1 litre mazot aliyoruz. Biz bu hayattan memnun degiliz. sürekli zam yapiliyor. Bu hükümet gitsin.

Geçen yil 2 milyar borcum vardi, ödeyemedim. Bu yil 5 milyar oldu. Sulama suyunun 1 saati 7 milyon, geçen yil 4 milyondu. Gözün agi gitti...

Devlet baba ise öldüren baba olmaz. Devleti hortumlayanlar ödesin. Hak adalet yerine gelsin. Alinteri alinterinin karsiligini alsin. Ben Dogruyol Partisindenim. Demirel'in yakasina yapisilsin alinsin. Dervis, yüksek faizle disaridan para toplamasin. Hürriyetimizi egemenligimizi teslim etmesinler. Boynu bükük yasamak istemiyoruz. bayragimizi hürriyetimizi satmasinlar. Güvenilecek bir devlet istiyoruz. Motorlarin deposunu dolduramiyoruz. 1 depo mazot 50 milyon, 5 milyonluk mazot aiyoruz. 1980'de traktör aldim. Simdi bir esek bile alamiyorum.

Devletin faizi kanser, bir yerden yakaladimi yayiliyor.

Sanayi yok... tütün ektirmeyecek, bugday ektirmeyecek, peki ne yapacagiz biz? onu söylesinler. Isçinin sendikasi var biz ne olacagiz.

Devlet baba ise ogullarina sahip çiksin. baba ogluna sahip çikmazsa oglan berdus olur. Üzüntüyü baba çeker. Basina bela olur. Atsa atilmaz satsa satilmaz.

Evet,üzüm üreticileri böyle diyor. Gelismis ülkelerin tetikcisi IMF ve Dünya Bankasi züccaciyeci dükkanina girmis fil gibi çiftçileri paramparça ediyor. Filin üç ayagini olusturan hükümet ortaklariyla dördüncü ayagini olusturan ABD patentli Kemal DERVIS çiftçileri tüm destek ve dayanaklarindan yoksun birakiyorlar. Ama sanmasinlar ki köylüler isin farkinda degil. Köylüler isin farkinda. Berdus olmamak için direniyorlar. Bir de berdus olduklarin düsünün bakalim neler olur?

..