|
|
Enflasyonda Sil Baştan
Mustafa SÖNMEZ
Temmuz enflasyon sonuçlarının hayal kırıklığı yaratması, Temmuz ile sınırlı bir olumsuzluk değil. Buradan yılın tamamı için şu hemen söylenebilir. Tüketici enflasyonu için IMF'nin belirlediği ve yakalanması pek mümkünmüş gibi görünen yüzde 35 enflasyon hedefi artık pek gerçekçi değil. Yıl sonu tüketici enflasyonu yüzde 45-50 dolayında gerçekleşecek gibi.
Bunun birkaç nedeni var.
Birincisi, Temmuz'da görünen ve ağırlıkla kur artışlarından (dolayısıyla pahalı ithalattan) kaynaklanan yüzde 4.7'lik çekirdek enflasyon artışı, Ağustos'ta sanayi malları fiyatlarına yansıtılacağının belirtisi. İzleyen aylarda , sanayide carlanma, ithalat fiyatlarına, o da maliyetlere yansıyacak.
İkincisi Eylül ve izleyen aylar enflasyonun zaten azgın ayları ve bu yıl farklı bir trend olması için makul bir neden yok.
Üçüncüsü seçim konjonktürü. Her ne kadar IMF'nin verdiği bütçe parametreleri içinde kalınacağı söylense de iktidar partileri, son bir gayretle(iktidar olamasalar da barajın altında kalmamak için) şartların izin verdiği ölçüde bir seçim ekonomisi için çaba gösterecekler. En azından, yılın tamamına ait yatırım, tarimsal destekleme, KİT'lere ait ödenekler gibi harcamaları i, seçim öncesine çekerek seçmene şirinlik yapmak isteyecekler. Bu da, ekonomide bir ısınma ve fiyatlarda bir kıpırdamayı beraberinde getirecek.
Özetle, kim ne erse desin, Temmuz enflasyonu, frenin patladığını, IMF'nin seçimle gelecek yeni hükümetin önüne , yine, yeni bir "enflasyonla mücadele" programı koyacağını "müjdeliyor!"
eko haber'den alınmıştır
|
|
|