Emekçilerin 
Kurtuluşu
Kendi
Eserleri
Olacaktır.

                 K.MARKS

 


Prof. Hüsnü GÖKSEL ve 

Hasan YALÇIN'ı Yitirdik


Işık KANSU

Çılgınlığın, kırımın günleridir. 8 Ocak 1976 sabahı Hacettepe Üniversitesi önünde vururlar Nuray Erenler 'i. Gencecik kız öğrencinin boynuna saplanır kör kurşun. Yardımına Prof. Dr. Hüsnü Göksel koşar, elleri ve elbiseleri kan kırmızı olmuştur, Nuray'ın atardamarına bastırır hekim parmağını, yaşam donmasın diye. Nuray, ölüme birkaç gün direnebilir ancak. 
Ceyhun Atuf Kansu , o günlerde şu dizelerle dile getirir, Göksel'in insancı yaklaşımını: 

''Sevgili doktor Hüsnü 
Tut boyun damarını 
Ölümün karanlığına kapa
Sabah ışığına aç gözlerini 
Kızımın, bacımın, güzelimin. 
Tut ki dolansın daha kan 
Mayıs yeli saçlarında 
Bir daha açsın kiraz dalı 
 Işısın kar yıldızı bir daha 
 Kızımın, bacımın, güzelimin. 
Tut ki belki yarın 
Bir kan gülüyle dönüp gelecektir. 
Bahçesine yaşamanın  
Beynin bahar düzeni 
Kızımın, bacımın, güzelimin.'' 

O sabah Nuray'ın şahdamarındaki el; 12 Eylül karanlığına karşı imzalanan Aydınlar Dilekçesi'ni hazırlar, 1990 sonrası parçalandıkça, sağlaştıkça sığlaşan solun birliği ve güçlenmesi için yazılar yazar, çağrılar yapar. Gidiş odur ki, Türkiye Hüsnü Göksel'i çok arayacak, çok özleyecek... 


68 kuşağı önderi 

Babası küçük esnaftı. İlkokula yalınayak giderdi. Ortaokul sıralarında okulun kütüphanesinde bulmuştu Gogol 'ün, Gorki 'nin kitaplarını. Tevfik Fikret ile Namık Kemal 'in şiirleri oldu yurtseverlikteki ilk esin kaynağı. 
1960'lı yılların özgürlük dalgasında, İTÜ'de Talebe Cemiyeti ve Öğrenci Birliği Başkanlığı yaptı. Öğrencilerin üniversite reformu tasarısını kaleme alanlardı. 6. Filo Marmara Boğazı'na dayandığında ''Hayır'' diyenlerin, özel eğitime karşı Ankara yürüyüşü yapanların da başındaydı. 12 Mart ve 12 Eylüllerde binlerce solcu gibi mahpuslukla geçmişti gençlik yılları. 
İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hasan Yalçın , bağımsızlığın, emek hareketinin gönül adamıydı. Gazeteci Hasan Yalçın; çetin, savaşımcı kişiliğinin ardında usta mizahçıyı saklayan aydındı. 
68 kuşağı, tarihin uzun soluklu koşusunda tökezlemeyen, yön değiştirmeyen, tavşan atletler gibi yarışı yarıda bırakmayan bir önderini yitirdi. 



 
sayfa başına dön