Emekçilerin 
Kurtuluşu
Kendi
Eserleri
Olacaktır.

                 K.MARKS

 

3 Kasım, IMF , Partiler ve Tarım...

 Abdullah AYSU

Ve 4 Kasım.....

 Saç kesildi. Aklar ve karalar belli oldu...

 3 Kasım seçimlerinden önce,57. Hükümet kırsal alanı tasfiye etmek için IMF güdümlü politikaları, harfiyen uyguladı.

 

-         Tütün Yasası’nı çıkarttı. Tütün üretimine kota getirdi. Tütün üretilmesi ve işlenmesinde  Reji dönemine dönüldü. Aynı Yasa TEKEL’ in özelleştirilmesi koşullarını da oluşturdu.

-         Şeker Yasası’nı meclisten geçirdi. Cumhurbaşkanı onayladı.  Yasa Resmi Gazete’ de yayınlandı. Yürürlüğe girdi. Şekerpancarı üretimi bu Yasa ile sınırlandırıldı, üretim kısıtlandı, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. lerin (TŞFAŞ) özelleştirilmesine “olanak!” sağlandı.

-         Tarım Satış Kooperatifleri ve Birlikleri Yasası çıkarıldı. Kooperatiflerin (ortakların-çiftçilerin) sahip olduğu sanayilerini bünyeden ayırıp A.Ş’ lere dönüştürülerek özelleştirilmesine olanak (!) sağlandı. Böylece üreticilerin üretimden pazarlamaya zincirini kıracak olan bu yasaya konulan ek madde ile kooperatiflere kredi desteği yasağı getirilerek, işlevsizleştirilmesinin koşulları oluşturuldu.

-         Seçim öncesi bütün partilerin tarım programlarında yer alan  Ziraat Bankası’nın (ZB) çiftçi bankası olacağı (DSP-MHP-ANAP)  vaatleri tamamen bir kandırmacaydı. Çünkü; . 57. Hükümet Ziraat Bankası ile ilgili programlarına böyle yazarken, Ankara’ da Ziraat Bankası’nın Almanya’nın Deutche Bankası’na satıldığı haberleri yayılıyor hatta bu anlaşmanın paraf edildiği bile söyleniyordu. 57.Hükümetin çıkardığı Bankalar Yasası da  zaten Ziraat Bankası’nın özelleştirilmesini öngörüyordu .

-         Seçim öncesi yine; kooperatifler için bankalar kuracaklarını programlarına yazıyor, alanlarda halka açıklıyorlar, aynı günlerde ise bir kooperatif bankası olan TARİŞBANK’ ı  IMF istiyor diye; DSP-MHP-ANAP koalisyonu Denizbank’ a devrediyorlardı.

 

Kısacası; 57.Hükümetin bileşenleri (DSP-MHP-ANAP) uyguladıkları IMF güdümlü politikalar nedeniyle kırsal kesime güven vermiyordu...

 

1980’den bu yana kırsal alanda adım adım uygulanan IMF-Dünya Bankası güdümlü programlarla tarım sektörü tahrip edilmişti. 1999 yılından sonra ise yukarıda açıkladığım tarım sektörüne yönelik çıkarılan yasalar, uygulanan politikalarla tarım sektörünün  tasfiyesine girişilmişti.

 

1980’den bu yana IMF ve Dünya Bankası politikalarını uygulayan; DYP-MHP-ANAP-DSP-ondan ayrılan “yavrusu” YTP’ yi 3 Kasım erken seçiminde halk barajın altına çekerek, IMF ve DB ‘sı politikalarını istemediğini gösterdi.

 

Halk, IMF-DB güdümlü politikaları uygulayan partilere 3 Kasım’ da onay vermedi, barajın altına indirdi. Yanına Dünya Bankası patentli Derviş’ i aldığı için CHP’yi birinci parti yapmayarak, cezalandırdı. AK Partiyi tek başına iktidara taşıdı. AK Parti Genel Başkanı Recep Tayip Erdoğan seçim sonrası ilk demecinde IMF ve Dünya Bankası politikalarını sürdüreceğini açıklayarak, kırsal kesimin umutlarını daha hükümet olmadan tüketti.

 “Sol partilere” gelince: IMF ve Dünya Bankası güdümlü politikalar karşısında halkı örgütleyemedikleri için,  kendi kendilerini  ve yoksul halkı AK Parti’ ye mahkum ederek “cezalandırmış” oldular...

 

 
sayfa başına dön