Emekçilerin 
Kurtuluşu
Kendi
Eserleri
Olacaktır.

                 K.MARKS

 

 

İnsanın Gülüşüne

Şükran SONER  

Halit Çelenk 80. yaş gününde, insanlığın, gelişimin engellenemezliğini, ''bir maymun sırıtmasından insanca gülüşün çıkışı'' ile tanımladı. Yaşamı, haksızlığa uğrayanların haklarını savunmaya, acıların en ağırlarını paylaşmaya adanmışken, yüzünden hiç eksilmeyen gülüş, bu güçlü inançtan, aşkınlıktan, gerçek insan kimliğine ulaşmaktan olmalı.

Hukuka saygıları olmayan öyle yargıçlar vardı ki duruşmalarda ayıplarını, komplekslerini sanıklara, avukatlarına saygısızlıkla kapatmaya çalışırlardı. Kaç kez, Halit Çelenk'in yüzünden hiç eksilmeyen gülüşüne, saygılı, özenli hukukçu çıkışlarına yenilmek zorunda kalışlarına tanıklık ettik. En zor günlerini paylaştığı, savunduğu binlerce insan, inançlı bir devrimci, sorumlu bir hukukçu olarak yaptıklarının, yaşamlarına, savaşımlarına katkılarının tanığı. Anne-babaların yaptıklarına, verdiklerine teşekkür etmenin, karşılığını vermenin söz konusu olamadığı gibi bir savunulan-ƒ savunucu ilişkisi.

''Benim yerim, haksız ve insanlık dışı baskılar sonucu ezilen, özgürlüğünü yitiren, hatta idamla yargılanan insanların ve onları yazarak, çizerek, eylemlere girerek savunanların, destekleyenlerin yanı olmalıdır'' diyen, yolunu ona göre seçen Halit Çelenk'in, hukuka, savunma hakkına, sola katkılarına ilişkin bir tek doğum gününde anlatılanları bile bu köşeye sığdırmaya olanak yok.

En iyisi yine sözü kendisine bırakmak... ''İnsan insanı, halklar halkları sever. Yeter ki yabancı, zorba güçler (çıkarları onların düşmanlığında yatan egemen sınıfların güçleri) araya girmesin. Sosyalistlerin insan sevgisi daha da köklüdür. Bu sevgi duygunun yanında, bilime, bilince dayanır. Amaç, baskıdan, sömürüden kurtulmuş özgür insanı yaratmaktır.

Ben sevgimi ezilen, sömürülen, idamla yargılanan insanları ve de bu insanları destekleyen insanları savunarak göstermeye çabaladım.. Türkiye'nin aydın, demokrat, sosyalist, yurtsever ve namuslu insanlarını savunmayı öylesine seviyorum.

Ben bir savunmanım. Güzel insanları savundum. Halkını seven, onların bir orman gibi kardeşçesine yaşamaları için gencecik yaşamlarını veren insanları. Özgürlüklerini, yaşanmamış yemyeşil yıllarını ortaya koyan insanları. Hakça, toplumsal bir düzene giden yola ışık saçan insanları savundum.

Onlar bir çiçek gibi arı, taze ve renkliydiler. İnsan olmaktı suçları. İnsanları sevmekti, baskısız, sömürüsüz, özgür bir dünya istemekti. Her biri birer dünyaydı.. Ben bu güzel insanları savunarak, onlarla beraber, insan sevgisini, barış dolu, özgür ve mutlu bir dünyayı savundum...''

Halit Çelenk'in 80. doğum gününe katılamayan sizlere asıl sorumlu aydın kimliği ile, günümüz gelişmelerine ilişkin değerlendirmesinden bir küçük alıntı yapmak isterim.. ''Bugün başta ABD olmak üzere uluslararası emperyalizmin (buna küreselleşme de diyebiliriz) baskı ve sömürüsü sürüyor. Onlar ilk planda, Ortadoğu ve Orta Asya'yı, giderek dünyayı egemenlikleri altına almaya hazırlanıyorlar. Gündemde, kimi bahaneler dışında, hiçbir haklı gerekçesi olmayan, petrol kaynaklarını ele geçirme hedefini güden Irak Savaşı var.

...Tıpkı Kore Savaşı gibi. Bu kez daha büyük ve daha kapsamlı. O günlerde, her zaman olduğu gibi doğruları söyleyenler sosyalistlerdi. Yani vatan hainleri... Savaş sonunda Kunuri'de yaşamını yitiren askerlerin (vatan evlatlarının, Mehmetçiğin) parasal hesapları yapılmıştı. Dolar olarak. Bu kez hesapları kat kat artacak. Dökülecek kanların kimin cebini dolduracağı da besbelli...

...İnsanoğlu kölelik düzeninden nasıl kurtulduysa, kapitalist emperyalizmin boyunduruğundan da kurtulacak. Ezilen sınıf ve halklar bugüne kadar yenilmedi. Eninde sonunda yendi. Tarihsel gelişme doğrultusu ezilenden yana. Bu bir doğa yasası, bir toplum yasası. Bunu anlamayanlar, anlamazlıktan gelenler, çıkarları anlamalarına engel olanlar, kendi menfur çıkarları, iğrenç kişilikleri ile tarihin mezarlığına göçüp gidecekler. Ama mazlum milletler, ezilen sınıflar yaşayacak. Bu akıbeti hiçbir güç önleyemeyecek.

Bir maymun sırıtmasından insanca bir gülüşün çıkışı bile bunu anlamaya yeter.

Cumhuriyet’ ten alınmıştır

 

 

 

 
sayfa başına dön