|
|
.
'TÜRKİYE AMERİKAN İŞGALİ ALTINDA'
IŞIK KANSU / SERTAÇ EŞ

TBMM'den yabancı asker bulundurma tezkeresi çıktığı anda ABD, Türkiye topraklarının en hassas, stratejik ve önemli bölgelerinde konuşlanma olanağını bulacak. ABD'nin konuşlanacağı kimi alanlar arasında, İstanbul Boğazı'nın iki yakası, Konya, Afyon, boru hatları, Bağdat Demiryolu, petrol bölgesi Batman, enerji santrallarının bulunduğu GAP bölgesi yer alıyor.
ABD askerlerinin Güneydoğu'da konuşlanacağı alan ise Kuzey Irak'tan başlayarak İskenderun ve Mersin'e değin bir dil gibi Akdeniz'e uzanıyor. Eski Dışişleri Bakanı Şükrü Sina Gürel , ''Bu, aslında egemenlik haklarımızın çiğnenmesi ve ülkenin işgal edilmesidir'' dedi. İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Yaşar Hacısalihoğlu da, bu görüntünün, Türkiye'nin ulusal güvenlik yaklaşımını, dolayısıyla geleceğini derinden etkileyecek bir sürecin başlangıcı olduğunu vurguladı.
ABD, Irak'a Kuzey'den açacağı cephe kapsamında Türkiye'nin birçok stratejik bölgesine konuşlanacak. Bölgede GAP tasarımı, Irak'tan Yumurtalık'a gelen petrol boru hattı, Bakû'dan Ceyhan'a planlanan petrol boru da hattı da yer alıyor.
Deniz birlikleri de gelecek
Irak'a deniz yoluyla saldırı olanağı olmamasına karşın tezkerede deniz birliklerinin konuşlanması da sağlanıyor. İskenderun Limanı'nın bir demiryolu limanı olması ve Bağdat'a kadar uzanma olanağı sağlaması dikkat çekici nokta olarak ortaya çıkıyor.
Kuzeyden hava ve kara harekâtı yürütmeyi planlayan ABD, ağır sevkıyatını önce Akdeniz'deki Türk limanlarına getirecek. 80 gemi ile getirilecek asker, teçhizat ve ağır silahların yüzde 80'i İskenderun Limanı'na indirilecek. ABD, İskenderun, Mersin ve Taşucu limanlarının işletmeleriyle bu konuda anlaştı. ABD askerlerinin demiryolu bağlantısı nedeniyle İskenderun'da, Irak'taki yeniden yapılanmanın sonuna kadar kalması bekleniyor.
Kuzey cephesi için Irak'a gönderilecek 47 bin muharip askeri ve bunların cephanesi İskenderun'dan Nusaybin'e kadar demiryoluyla nakledilecek . İskenderun'un ardından 2. geçici konuşlanma merkezi bu ilçe olacak. Birliklerin Irak topraklarına girmeden önce son konuşlanacakları yer ise Silopi olacak. ABD 'nin kuzey cephesinde savaşmayan 15 bin askeri, Türkiye'deki liman, havaalanı ve lojistik merkezlerde görev yapacak.
ABD Irak'a yönelik hava harekâtında ise Çorlu ve Sabiha Gökçen ve Afyon havaalanları lojistik destek ve insani yardımlar gerekçesiyle ABD'ye açılıyor. Konya Havaalanı daha çok elektronik istihbarat ve erken uyarı uçaklarına açılacak. Hava saldırısını gerçekleştirecek 255 savaş uçağının İncirlik, Diyarbakır ve Batman havaalanlarında konuşlanması bekleniyor. Türkiye'ye yönelebilecek mülteci akını için gelecek yardım malzemelerinin ise Gaziantep Havaalanı'na indirilmesi, buradan Silopi'ye aktarılması planlanıyor.
.
'Hedef büyük'
İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi ve Jeopolitik dergisi editörü Doç. Yaşar Hacısalihoğlu , tezkere onaylanırsa, Türkiye'de son derece sıkıntılı bir dönem başlayacağını ifade ederek ''Bu , ABD'li askerlerin Çorlu'dan başlayarak İç Ege, Doğu Akdeniz ve Güneydoğu'ya, geniş bir alan içinde konuşlanacağı bir dönem. Geleceği netleşmeyen bir sürecin başlangıcı olarak yansıyan bu yeni dönem, Irak ve Saddam ile sınırlı olmayan bir hedefin varlığını işaretliyor'' Durumun, Türkiye'nin egemenliği ve bağımsızlığı açısından son derece kaygı verici olduğuna dikkat çeken Hacısalihoğlu, ''1991 sonrasında çok daha sınırlı bir bölgede konuşlanan Çekiç Güç'ün ürettiği sıkıntı hatırlanacak olursa, bu denli geniş bir alanda gerçekleşecek olan konuşlandırmanın yaratacağı sorunların büyüklüğü artık görülmelidir'' dedi.
'İşgal ediliyoruz'
Eski Dışişleri Bakanı Şükrü Sina Gürel ise, ABD meşruiyete de sahip bulunsa, sınırlı bir harekât için Türkiye'den isteyebileceği olanakların da sınırlı olması gerektiğini belirtti. Gürel, şunları söyledi:
''Halbuki ABD meşruiyete dahi sahip olmadan Türkiye'yi fiilen bir açık üs haline getirmek için ülkemizin tüm limanlarına, havalimanlarına, ulaşım ağına el koymaktadır. TBMM'nin izni dahi çıkmadan ABD bu faaliyete girişmiştir. Bu aslında egemenlik haklarımızın çiğnenmesi ve ülkenin işgal edilmesidir'' diye konuştu.
'Manda kabulü'
Eski CHP Genel Sekreteri Ertuğrul Günay da, şu görüşleri savundu: ''Bütün enerji yolları, Bakû-Ceyhan hattı, İran gazı hattı, Yumurtalık petrol boru hattı ve GAP bu haritanın kapsama alanı içinde görülmektedir. Öte yandan, İstanbul çevresindeki Sabiha Gökçen ve Çorlu havaalanları, başkent Ankara çevresindeki Afyon ve Konya alanlarının Amerikan askerine açılması, Türkiye'nin telafisi mümkün olmayacak büyük tehlikeler eşiğinde olduğunu göstermektedir. Bu durum, bir anlamda Sıvas Kongresi'nde kararlaştırılan 'Manda ve himaye kabul edilemez' tezinin ekonomik nedenlerle reddi ve ortadan kaldırılması anlamını taşımaktadır.''
|
|
|