Emekçilerin 
Kurtuluşu
Kendi
Eserleri
Olacaktır.

                 
K. MARKS

 

 

SEYDİŞEHİR'Lİ TEK SES, TEK BEDEN

Enver HAYKIR

Konya'nın Seydişehir İlçesi'ndeki özelleştirme kapsamında olan Seydişehir Alüminyum AŞ'yi incelemek için 10 firmanın yetkilileri güvenlik önlemleri alınmasını talep edince fabrikaya 1500 polis ile 500 jandarma gönderildi.

Çalışanlar, yaklaşık 33 kişiden oluşan ekibin tesislere girişini önlemek için eylem hazırlığı yaparken, dernek, oda, siyasi partiler ve sendikaların ilçe temsilcilerinden oluşan Seydişehir Şehir Meclisi de bazı kararlar alıyor. Tesislerin özelleştirilmemesi için birlikte hareket edilmesi yolunda birlik çağrısı yapan şehir meclisince alınan karara göre esnaf, 23 Mayıs'ta işçilere destek olarak protesto için kepenk kapatacak. Özellikle işçilerin yapacağı eylemlerde, firma yetkililerine yönelik olası müdahalenin önlenmesi amacıyla da jandarma ve polis, bu hareketlilik karşısında Konya'dan da destek alarak yoğun güvenlik önlemi almaya başladı.

2003 Ağustosu'nda özelleştirme kapsamına alınan Seydişehir Alüminyum AŞ'nin stratejik öneme sahip olduğunu belirten Metalurji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Küçük , ''Satılmaya çalışılan yalnızca bir fabrika değil. Bunun yanı sıra Toroslar'daki boksit madeni, Oymapınar Barajı'nın kullanım hakkı, Antalya'daki bir liman, hepsi.. şirketi satın alan firmanın olacak. Üstelik Seydişehir Alüminyum, cevhere bu kadar yakın olup alüminyum folyoya kadar her türlü ürünün üretilebildiği dünyadaki tek tesis. Bugüne kadar Etibank'a bağlı olup da özelleştirilen tesislerin çoğunun kapısına kilit vuruldu. Seydişehir'e çok yazık olur'' diye konuştu.

İŞÇİLERE DAYAK

Konya'nın Seydişehir ilçesinde özelleştirme kapsamındaki Eti Alüminyum Tesisleri'ne talip şirket temsilcileri, işçilerin direnişiyle karşılaştı. Polisin müdahalesi sonucu çıkan arbedede 23 polis ve 30 işçi yaralandı.

Eti Alüminyum AŞ'nin özelleştirme kapsamına alınmasının ardından protesto amaçlı sakal bırakma, yürüyüş gibi çeşitli eylemler yapan işçiler, dün de talip olan şirketlerin temsilcilerinin fabrikaya girmemesi için direniş başlattı. Daha önce de birçok firmanın temsilcisinin fabrikayı gezmesini engelleyen işçilerin protestosuna karşılık ilçede geniş güvenlik önlemleri alındı. Fabrika çevresinde Konya Emniyet Müdürü Salih Tuzcu ile şube müdürlerinin yönetiminde 1500 polis, Konya'dan gelen destekle birlikte 1000 jandarma, 4 ambulans ve itfaiye ekibi görevlendirildi.

Gece vardiyasında çalışan işçiler sabah fabrikayı terk etmezken gündüz vardiyası işçileri de erkenden tesise girdi. Yaklaşık 1500 çalışan, kapılara kaynak yaparak kendini fabrikaya kilitledi. Çok sayıda işçi yakını da fabrika önünde toplandı.

Polisin kurduğu ön barikatı aşan işçi yakınlarına polis copla müdahale etti. Bu sırada 6 kadın baygınlık geçirirken, bazı işçilerin eşleri de kendilerini zırhlı araçların önüne atarak polislere engel olmaya çalıştı.

Müdüriyete kadar giden 3 firmadan birinin yetkilisinin haddehane bölümünü gezmek istemesi gerginliği daha da arttırdı. Anotpasta bölümünde de işçiler, yetkililerin inceleme yapmasını önlemek amacıyla bölüme toz hava vererek, görüşü en alt seviyeye indirdiler.

Güvenlik güçlerinin biber gazı ve göz yaşartıcı bomba atması üzerine ortalık savaş alanına döndü. Fabrika içinde çıkan arbedede 23 polis, 30 işçi çeşitli yerlerinden yaralandı. Yaralılar, Seydişehir Maden Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

Özelleştirme İdaresi yetkililerinin ''Olayların sorumluluğunu üstlenemeyiz'' sözleri üzerine alıcı firmalar işletmeyi terk ederek Manavgat Oymapınar Barajı'na doğru yola çıktılar.

Fabrika bahçesinde toplanan işçilere seslenen Çelik-İş Sendikası Şube Başkanı Muharrem Oğuz , amaçlarına ulaştıklarını belirterek eylemi sona erdirdi. Oğuz, ''Kararlı mücadelemizin, haklı davamızın sonucunu aldık. AKP mesajımızı aldı. Hiç kimse burayı kolay kolay alıp satamaz. Sonuna kadar mücadelemiz sürecek'' dedi. İşçiler daha sonra Türk bayraklarıyla birlikte kent merkezine doğru yürüdü. Direnişe CHP milletvekilleri Atilla Kart , Nezir Büyükcengiz ve çok sayıda sendikacı da destek verdi.

53 Kişi Yaralandı

Eti Alüminyum AŞ'nin özelleştirme kapsamına alınmasını protesto eden 1500 çalışan, kapılara kaynak yaparak kendini fabrikaya kilitledi. Çok sayıda işçi yakını da fabrika önünde toplandı. Polisin kurduğu barikatı aşan işçi yakınlarına polis copla müdahale etti. Bu sırada bazı kadınlar baygınlık geçirirken, bazı işçilerin eşleri de kendilerini zırhlı araçların önüne atarak polislere engel olmaya çalıştı. Güvenlik güçlerinin biber gazı ve göz yaşartıcı bomba da kullandığı olaylarda 23 polis, 30 işçi çeşitli yerlerinden yaralandı.

 

 

 

sayfa başına dön